Acerola to niewielki okrągły owoc wywodzący się z Wysp Karaibskich. Acerola zwana również wiśnią z Barbados, jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Jej jeden, niewielki owoc zawiera tyle samo witaminy C, co kilogram cytryn, zaś mała szklanka wyciśniętego z niej soku odpowiada 14 litrom soku z pomarańczy. Acerola cechuje się najwyższą zawartością witaminy C. Jej owoce zawierają od 1000 do 4500 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy. Acerola znana jest na całym świecie przede wszystkim za najwyższą zawartość witaminy C w 100 gramach ze wszystkich owoców świata, jednak zawiera również bardzo dużo witaminy A (beta-karotenu) tworząc z witaminą C naturalne łatwo przyswajalne kompleksy witaminowe. Wiele czynników ma wpływ na zawartość witaminy C w wiśni z Barbados. Wskazaniem do urozmaicenia swojej diety suplementami z acerolą czy świeżymi owocami wiśni z Barbados jest zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Wspomniany stan występuje zwykle w okresach spadków odporności (np. jesienią i zimą w związku z sezonem grypowym). Acerola może być zatem świetnym źródłem kwasu askorbinowego, stąd możliwość jej zastosowania jako naturalnego suplementu w stanach niedoborowych lub zwiększających zapotrzebowanie na tę witaminę. Ciekawy jest również fakt, że w jednym owocu malpigii ważącym w przybliżeniu 4,5 g znajduje się tyle samo kwasu askorbinowego co w kilogramie cytryn.
Acerola+ 90 Tabletek
Produkt biofermentacji przez bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) owocu aceroli znajduje zastosowanie w kosmetykach o działaniu anty-aging. Literowe oznaczenia występujące w nazwach tego kwasu mówią o tym, po której stronie położona jest grupa hydroksylowa. Rekordowa zawartość kwasu L-askorbinowego sprawiła, że acerola stała się rośliną wykorzystywaną w leczeniu. Szczególnie często leczniczą wykorzystywaną w fitoterapii różnych schorzeń. Nie zapominajmy o przeciwutleniaczach, których w aceroli jest na pęczki – karotenoidy (nie tylko beta-karoten, łącznie aż 17 różnych rodzajów), polifenole, antocyjany, flawonoidy (taka dawka antyoksydantów w połączeniu z witaminą C może zdziałać cuda!). Natomiast soczysty miąższ i delikatność skórki owoców aceroli sprawiają, że są one mimo wszystko chętnie spożywane (również przez dzieci). W środku znajdują się trzy pestki oraz soczysty i bardzo kwaśny miąższ. W badaniu histologicznym odnotowano zwiększoną zawartość włókien kolagenowych oraz sprężystych, a ultradźwiękowy pomiar gęstości skóry wykazał jej zwiększenie. Szacowana zawartość karotenoidów w 100 g owoców to 371-1881 mg. Acerola, czyli wiśnia z Barbados jest nie tylko ogromnym bogactwem witaminy C, ale także karotenoidów i polifenoli. suplement na odporność
Acerola Dla Dzieci Opinie
Jej sok zawiera aż siedemnaście związków należących do grupy karotenoidów. W Ameryce sok z aceroli jest dodatkiem odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci. Jeśli z jakichś przyczyn dieta jest uboga w witaminę C, wówczas można przyjmować nieduże ilości suplementów z aceroli. Ten pochodzący z Wysp Karaibskich owoc to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Zawiera w sobie także duże ilości witamin A, B1, B2 oraz fosforu, wapnia, magnezu, potasu, niacyny, pirydoksyny i żelaza. 5. Bardzo duże ilości wiśni aceroli przez długi czas mogą powodować powstawanie kamieni nerkowych. Zawarty w aceroli beta-karoten wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek, podobnie jak witamina C, która dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne. Wspomniany beta-karoten wspiera leczenie trądziku i opóźnia starzenie się skóry, a także uszczelnia naczynia krwionośne. Owoce aceroli, dlatego że zawierają witaminę C i inne przeciwutleniacze, mogą wspomagać leczenie chorób obniżających sprawność umysłową i fizyczną, a także sprawdzać się w profilaktyce chorób nowotworowych i wieku podeszłego.
2. Karotenoidy odpowiadają za syntezę witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia, dzięki temu owoce te działają profilaktycznie w przypadku chorób oczu, np. zaćmy. Truskawki mają tylko 60 mg witaminy C/100 g, a cytryna – 53mg/100 g. Dostarczenie w krótkim czasie wyższych dawek witaminy C w suplemencie będzie postępowaniem znacznie rozsądniejszym niż stopniowe dostarczanie jej z dietą. Brak chemicznych i pozornie potrzebnych dodatków świadczy o wysokiej jakości producenta, którego celem jest dostarczenie klientom optymalnych dawek niezbędnych składników, pozwalając na uzyskanie maksymalnych korzyści na drodze ich stosowania. 2. Nie bierz dużych dawek żadnego produktu z witaminą C i stopniowo zmniejszaj ilość, jeśli już przyjmujesz duże dawki. Oddziałują pozytywnie, spożywane w dużych ilościach mają działanie ochronne w stosunku do naczyń krwionośnych, korzystnie wpływają na profil lipidowy, stymulują produkcję rodopsyny – substancji niezbędnej w procesie widzenia. Ludzki organizm przyswaja je w niewielkiej ilości, jednak ich działanie nie pozostaje obojętne. tabletki na odporność W Polsce świeże owoce nie są dostępne, jednak warto zaopatrzyć się w ekstrakt z aceroli w postaci soku, tabletek lub proszku. Suplementy diety w postaci tabletek lub proszku produkowane są na bazie w pełni naturalnego wyciągu z owoców. Czerwone zabarwienie owoców wynika z obecności antocyjanów. Suplementy z owoców acerolii są idealne w okresach obniżonej odporności, rekonwalescencji czy choroby.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.